Hoppa till sidans innehåll

Svenska dartförbundets juniorverksamhet fram till 2025


DART

Ungdomsdarten ska ske ur ett ungdomsperspektiv och Svenska dartförbundet tillsammans med distriktsförbundet ska verka för en bra och trygg verksamhet i idrottslig anda. 

Någon undre gräns för att få vara med och delta i SvDF/SDF  juniorverksamhet finns inte idag. De flesta som börjar har oftast fyllt tio men det är inget krav. Vill man vara med och kasta pil så kan man kontakta någon av de distriktsförbund som man geografiskt tillhör.

Säsongen 2016/17 är det inte längre tillåtet att som junior delta i SvDF senior tävlingar. Junior och U25 har sina egna RR tävlingar som arrangeras under spelsäsongen.

Säsongen 17/18 är det inte längre tillåtet att under 18 år delta i  Riksseriespel eller Santionerade tävlingar både på Distrikt och Riksnivå. Här gäller det även dubbel,mix eller annan klass som arrageras i samband med tävlingarna. 

Säsongen 17/18  får ungdomar spela distriktsspel om man deltagit säsongen 16/17. Här ska det finnas en ansvarig vuxen med ungdomen i spellokalen. Eventuell dispens ansöks av SDF till SvDF styrelse.

Säsongen 18/19 Är det inte längre tillåtet att under 18 år delta i Distrikts/Riksseriespel eller Santionerade tävlingar både på Distrikt och Riksnivå. Här gäller det även dubbel,mix eller annan klass som arrageras i samband med tävlingarna. Nu ska Distriktsförbund och SvDF se till att det finns seriespel och RR tävlingar för juniorer i verksamheten då det är 18 årsgräns i samtliga seniortävlingar. 

Säsongen 18/19 Här kommer ungdomsSM och Senior SM kunna spelas samtidigt då komsumtionsförbud av Alkohol är satt i utvalda klasser. Deltagande i SDF seriespel förlängs för spelare som redan spelat seriespel ett år till .

Inför säsongen 2021/2022 har FS och ordförande i SDF beslutat gemensamt  att ungdomar under 18 år som deltagit i tidigare seriespel får fortsätta med målsmans/ansvarig lagledares närvaro. Säsongen 2022/2023 ska alla SDF vara igång med att skapa möjligheter för att ungdomar under 18 för att ha en fungerande verksamhet i olika former.  

Detta gäller även skrivare du måste fyllt 18 år för att skriva i seniortävlingar.

  • Junior EM spelas varje år.
  • Junior VM spelas vartannat år, samtidigt och på samma arena som seniorerna.

EM laget består av 4 killar / 2 tjejer. 
VM laget består av 2 killar och 2 tjejer.

 

 ----------------------------------------------------------------------------

  Tillsammans för fler i rörelse.png

 

Svenska Dartförbundet har nytt samarbete med Svenska spel

Två av tre barn i Sverige rör sig för lite*. Därför är vi engagerade i Svenska Spels och Riksidrottsförbundets satsning på att få fler i rörelse. 

Svenska barn och vuxna rör på sig för lite. Det visar flera studier. Centrum för idrottsforskning*, har till exempel larmat om att två av tre 4-åringar inte når upp till världshälsoorganisationens (WHO) rekommendation om 60 minuter fysisk aktivitet per dag. Därför är vi engagerade i Svenska Spels och Riksidrottsförbundets satsning på att få fler i rörelse.

Idrotten är givetvis en del i att förbättra detta där vi vill bidra. Detta är också ett led i att visa hur vi kan jobba bredare med idrott där hälsa, rörelse och livslångt idrottande får större fokus i verksamheten.

 Med ett omfattande treårsavtal i grunden, där Svenska spel stöttar Riksidrottsförbundets arbete med utvecklingsresan en ny syn på träning och tävling, lyfter man nu fram projektet ”Framåt för fler i rörelse” i en gemensam kampanj för att belysa hälsoriskerna med en stillasittande livsstil. 

Idrotten är en viktig del av livet för många barn och ungdomar. Närmare 90 procent av alla barn och ungdomar i Sverige har någon gång under sin uppväxt varit med i en idrottsförening. 

Det ger idrottsrörelsen ett stort ansvar för att verksamheten bedrivs på ett bra sätt. All idrott för barn ska bedrivas utifrån ett barnrättsperspektiv.

Det betyder att verksamheten ska utgå ifrån barnets eget uttalade intressen och behov, där leken, glädjen och lusten att röra sig sätts i första rummet. En verksamhet som bör innehålla allsidig träning och som uppmuntrar deltagande i flera idrotter. 

https://centrumforidrottsforskning.se/sv/regeringsuppdrag-uppfoljning-av-statens-idrottsstod/rapporter/de-aktiva-och-de-inaktiva-2016/

https://www.youtube.com/watch?v=crO1RgAvepY

D

Uppdaterad: 30 OKT 2017 13:30 Skribent: Tina Laine

Postadress:
Svenska Dartförbundet
Camilla Rehnlund, Guldgubbegatan 5E
434 33 Kungsbacka

Kontakt:
Tel: +46709501521
E-post: This is a mailto link

Se all info