Hoppa till sidans innehåll

Intresserad av dart?


Dart är en idrott som många kommit i kontakt med, men inte alla har deltagit i  den organiserade verksamheten. Den organiserade verksamheten innebär i många fall kontinuerligt seriespel (lite beroende var i landet man befinner sig) samt ett antal olika tävlingar som arrangeras runt om i landet. utöver detta arrangeras även cuper och mindre arrangemang för spelare som är aktiva inom den organiserade verksamheten men här finns möjligheten att pröva dart på tävlingsnivå.

Svenska Dartförbundet är ett specialidrottsförbund (SF)  i riksidrottsförbundet

Den organiserade dartverksamheten i Sverige är indelad i 8 specialdistriktsförbund (SDF) utifrån en geografisk indelning.

Förbundsstyrelsen (FS) består av 5 ledamöter och 4 suppleanter som väljs vid en förbundsstämma varje år. FS och samtliga SDF bildar organisationen Svenska Dartförbundet (SvDF). FS och SDF-ordförande i SvDF samarbetar om verksamheten och träffas kontinuerligt i sk. Ordförande konferenser.

Förbundsstyrelsen har ansvaret för tävling och serieverksamhet på Nationell nivå. Där ingår riksserien som är SvDF´s nationella serie. 

SvDF har en resultatsida som innehåller serietabeller och rankingpoäng m.m. du hittar den till höger på sidan. Klicka på dartstatistik.

Svenska Mästerskapen arrangeras varje år och kommer att arrangeras av Upplandsdartförbund 2021 tom 2024. Tävlingen innehåller flera olika klasser.

Sverige arrangerar en internationel tävling som heter Swedish Open. Den spelas varje år i augusti i Malmö på Scandic Triangeln. Förbundsstyrelsen ansvarar för Swedish Open tillsammans med en tillsatt tävlingsorganisation för just Swedish Open.

Vanligast förekommande spel inom den organiserade verksamheten är 501

Spelregler för dart

Den vanligaste formen på en darttavla är den som har formen som en rund klocka, har cirklar inristade och är uppdelad i tjugo segment med numren ett till tjugo utlagda på ett slumpmässigt sätt, som trots allt är ett uttänkt system. ”Bull’s eye” är den svarta cirkeln i mitten av darttavlan.

De vanligaste dartspelen är 501 och 301
I spelet 501 startar spelaren med 501 poäng och måste minska ner sina poäng ner till noll. Varje spelare kastar tre dartpilar och varje gång han träffar så dras summan av poängen ifrån de ursprungliga 501 poängen. Bull´s eye räknas som 50 poäng och ringarna utanför räknas som 25 poäng. Den spelare som först når ner till noll poäng är vinnare. Men spelet kan endast avslutas när någon träffar dubbelfältet eller Bull´s eye.

Spelet 301 spelas på samma sätt som 501 med enda skillnaden att man börjar på poängen 301 istället för 501.

 Seriespel SDF

Stockholms- Uppsala-  Göteborgs- och Malmöregionen har seriespel varje vecka, dock ser dessa serier lite olika ut. Är man intresserad av att spela dart i seriespel behöver man vara registrerad i en förening.

Disciplinära frågor 

SvDF har en disciplinnämnd och där sitter ledamöter som väljs varje år på förbundsstämman.  I nämnden hanteras ärenden som rör tävlingsverksamheten av aktiva. När det gäller disciplinära ärenden på föreningsnivå så hanteras det av FS.

 

Uppdaterad: 31 OKT 2017 14:16 Skribent: Tina Laine

Postadress:
Svenska Dartförbundet
Camilla Rehnlund, Guldgubbegatan 5E
434 33 Kungsbacka

Kontakt:
Tel: +46709501521
E-post: This is a mailto link

Se all info